2445
10:07
29.09.2020


TARİHÇE

Kuruluşu ilk çağda Bitinyalılar´a dayanır. Frigyalılar, Lidyalılar, İranlılar, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar idaresinde varlığını devam ettirmiştir.

Bizans zamanında piskoposluk merkezi, Müslüman Türklerde uç beyliği, Selçuklular, Anadolu Selçukluları, İlhanlılar´a bağlı müstakil beylik olarak devam etmiş ve Anadolu Selçuklu Devletinin 21 eyaletinden birisi olmuştur. Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına 1395´te katılarak 1692 yılında Bolu Sancağına bağlı subaşılık, 1812 yılında Bolu-Safranbolu Mutasarrıflığında kaza merkezi olmuştur. 1864´ten 1870 yılına kadar nahiye, 1870´te Bolu Sancağında 5 kazadan biri olmuştur. 1871´de Gerede Belediyesi kurulmuştur.

1923´te vilayet olan Bolu´nun Düzce Mudurnu, Göynük ile birlikte 4 kazasından biri haline gelmiştir. Halen Bolu´nun nüfus olarak en büyük ilçesidir. 2000 yılı nüfus verilerine göre ilçe nüfusu köyleriyle birlikte 41391´dir.

COĞRAFİ KONUM

Batı Karadeniz´de Bolu´nun doğusunda 1255 km² yüzölçümü sahip Gerede, Kızılcahamam, Çamlıdere, Çerkeş, Eskipazar,   Dörtdivan,   Mengen, Yeniçağa ilçeleriyle sınır komşusudur. İç Anadolu Bölgesi´nin Bati Karadeniz´e geçidi konumunda 1300 m. yükseklikte ormanlık dağlarla çevrili ova şeklindedir

Bati Karadeniz iklim kuşağı içersinde kışlar soğuk ve bol yağışlı, yazlar serindir. Çam kokulu temiz havası, güzel suyu ve tabii güzellikleriyle bol güneşli bir atmosfere sahiptir. Çam, köknar, kayın, meşe, kavak gibi orman ağaçları ile yer yer bodur ağaçlar mera ve otlaklar görülür.

 

SOSYO - EKONOMIK DURUM

İlçede geleneksel hayat tarzı hakimdir. Metropol şehir yollarının, Karadeniz yollarının ve otoyolun şehrin   kenarından  geçmesi  ilçenin  sosyal  ve ekonomik hayatına olumlu katkılar sağlamıştır. 

DERİ SANAYİ SEKTÖRÜ

900 yıllık geçmişe sahiptir. 130 adet fabrikada yaklaşık 3000 kişi çalışmaktadır. Türkiye´de üretilen ayakkabılık derinin yaklaşık % 40´i ilçemizde üretilmektedir. Yurt içinde ayakkabı sanayisi bulunan illere pazarlanmakta yurt dışına önemli miktarda ihracat yapılmaktadır. 1935 yılından beri şimdi bulundukları bölgede üretimlerine devam eden dericiler, artan kapasiteleri ve bölgenin yetersizliği sebebiyle Deri Organize Sanayi Bölgesine taşınma hazırlığı içerisindedirler. Arıtma tesisi tamamlanmış olup önümüzdeki yıllarda taşınma işlemi gerçekleşecektir. 

KEMERCİLİK

İlçede 150 civarında kemer atölyesi bulunmaktadır. Yurt içine ve yurt dışına pazarlanmaktadır.

TABİİ GÜZELLİKLER

Mesire Yerleri Tabii güzellikleri ile ormanla iç içe olan şehrimiz tertemiz havası pırıl pırıl gökyüzü ve çam kokuları ile son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ve kamp yapmak isteyen spor kulüplerinin ilgi odağı halindedir. 

ESENTEPE

Esentepe´de, yeşil yemyeşil, mavi masmavi ve beyaz bembeyazdır. Esentepe´de yaz mevsimi kışı, kış mevsimi yazı kıskanır. Şehrin 1. km kuzeyinde 1300m. yükseklikte benzeri bulunmayan bir tabiat güzelliğine sahip ve tüm ilçeye hakim manzarası olan Esentepe mesireliğinde yaşları yüzyılları aşan çam ve köknar ağaçlan sadece buraya has bir görünüm koku ve güzelliktedir. Bilhassa yaz mevsiminde piknik yapanlarla dolup taşmaktadır. Doğal yapı bozulmamıştır, çevre temizdir. Eski adi Ramazan Dede olan bu eşsiz güzellikteki tepeye, Atatürk devamlı esen rüzgârı nedeniyle Esentepe ismini vermiştir. Esentepe´de yaşları yüzyıllara varan çam ağaçları sadece buraya has bir görünüm ve güzelliktedir. Yazın piknik, gezi, kros, çim kayağı, kış mev­siminde kış sporlan yapılır.

Tabii halinin ve ağaçların korunduğu, son zamanlara kadar kozalaklarının dahi toplanmayıp toprağa karıştığı Esen­tepe´de bastığınız her yeşil çim otlarının altında yumuşacık bir toprak yapısına sahiptir. Mini Marmara denizi şeklindeki havuzuyla belediye çay bahçesi, nostaljik kir lokantası ve üç Yıldızlı Esentepe Turistik Oteliyle konuklarına huzurlu bir ortamda eğlence ve dinlenme imkânı sağlamaktadır. Futbol sahaları da profesyonel ve amatör futbol takımlarının çalışma sahaları olarak hizmet vermektedir. 

 

YAYLALAR

Geredeliler,  yaz  mevsiminde, Hacı Veli 5. km, Seviller 7 km, Rumşah 8 km, Hasbeyler 13 km, Bucak 12 km    yaylalarına çıkarlar. Mesire amaçlı, dağ havasında, gürültüden uzak bir ortamda dinlenmeyi düşünerek yaylacılığı devam ettirmektedirler.

Yünlü Yaylaları şehrin güneyinde 20 km´lik mesafede Ankara D-100 karayolu üzerinde yemyeşil piknik alanlarına sahiptir. 

Orman içi Mesire Yerleri

Kırklar, Demirpınar, Aşağı ve Yukarı Yağlıca, Ağalar Daği en çok misafir ağırlayan mesi­re yerlerindendir. Buralar or­man içindeki genelde buz gibi soğuk kaynak suları ve çeşmeleri bulunan mesireliklerdir.

Esentepe´nin kuzeyinde doğudan batıya devam eden Arkut sıradağları Gerede´de en yüksek noktasına ulaşır (1476m). Bu dağlar köknar ağaçları, kayın ve sari çam ağaçları ile yabani fındıklıklarla kaplıdır. Demirpınar mevkisi ve çevresi geyik koruma alanıdır. Dağ turizmi içinde yaylalar ve av sahaları çok elverişli durumdadır.

Esentepe ve Arkut Dağı´ndaki yaylalar, mesire alanları yazın yerli ve yabancı turistlerin dinlenme yerleridir.

CEVREDEKİ TURİSTİK YERLER VE GEREDE´YE UZAKLIKLARI 

İnsanin kanını kıpırdatan Gerede;

Ankara´dan     130 km

İstanbul´dan   300 km

Abant´a           80 km

Safranbolu´ya  90 km

Yedigöller´e    75 km

Kartalkaya´ ya 65 km

Bolu Gölcük   70 km

Kızılcahamam Kaplıcalarına  60 km mesafededir.

Yayın Tarihi: 29.09.2020